Ne Demek?

Müşteki Ne Demek?

Sanık Ne Demek?, Müşteki Sanık Ne Demek?, Şüpheli Müşteki Ne Demek?, Mağdur Müşteki Farkı?, Müşteki Mahkemeye Gitmezse Ne Olur?

Müşteki Ne Demek? bir çok insan başına gelen sorunlarla ilgili ne yapacağı hakkında bir fikri bulunmuyor bu sebepten bu günkü yazımızda Müşteki Sanık Ne Demek? , Şüpheli Müşteki Ne Demek? gibi sorularınızı açığa çıkarmak için yazımızın devamında açıklayacağız.

Müşteki Ne Demek?
Müşteki Ne Demek?

Müşteki Ne Demek?

Müşteki Ne Demek? , Türkçe dil kurumundaki anlamıyla “şikâyet et, sızlan, şikâyet et” demektir. Şikayetçi kelimesi aynı zamanda yasal terimlerde ve günlük dilde de yer almaktadır. Türk Ceza Kanununda düzenlenen suçlardan veya çeşitli kanunlarda düzenlenen suçlardan dolayı soruşturma ve kovuşturma yapılan suçlardan zarar gören veya mağduriyet yaşayan kişiye müşteki denir. Şikayetçinin kimliği yasal hükümlerde tanımlanmamıştır. Şikayetçi, yani şikayetçi, bir suçtan zarar gören veya zarar gören ve bu nedenle Cumhuriyet savcısına veya yetkili kuruma başvurarak şikayet hakkını kullanan kişidir. Soruşturma aşamasından sonra mahkeme müştekiye katılma talebi olup olmadığını sorduktan sonra d , katılımcı yani müdahale sıfatını alır.

Müşteki Sanık Ne Demek?

Sanık müşteki, iddianame aşamasındaki bir dosyaya katılma talebinin olmaması nedeniyle katılan/müdahil durumda olmayan kişidir. Aynı kişi sürece katılmak isterse, bu kişi “Katılımcı/müdahil” olarak anılacaktır.

Mağdur şüpheli, suçtan zarar gören veya Cumhuriyet savcısı tarafından yürütülen soruşturma sırasında mağdur olup itiraz hakkını kullanmayan ve aynı dosyada hakkında şikayette bulunulan kişidir.

  999 Ne Demek? 999 Melek Sayısı Ne Anlama Gelir?

Şüpheli Müşteki Ne Demek?

Savcılık tarafından yürütülen soruşturma aşamasında, hem suç mağduru hem de sanık sıfatıyla şikayette bulunan kişi “şüpheli müşteki” olarak dinlenir. Aynı kişi esas duruşmada yargılamaya müdahil olmazsa “şikayetçi sanık”, davaya müdahil ise “müdahale (katılan) davalı” olarak bilinir.

Müşteki Mahkemeye Gitmezse Ne Olur?

Şikayetçinin olayın aydınlatılması için duruşmaya katılması zorunlu ise, her halükarda duruşmada şikayetçinin dinlenmesi gerekir. Davet edildiği halde mahkemeye çıkmayan müşteki, polis tarafından zorla getiriliyor.

Mağdur Müşteki Farkı?

Aynı kişi esas duruşmada yargılamaya müdahil olmazsa “şikayetçi sanık”, davaya müdahil ise “müdahale (katılan) davalı” olarak bilinir. Aynı olayın hem mağduru hem de şüphelisi veya sanığı olan kişi, rapor vermediği takdirde soruşturmada “mağdur şüpheli”, duruşmada ise “mağdur şüpheli” olarak dinlenir.

Puan Verpost

NedenOlur

Merhaba ben Samet. Sizler için birbirinden farklı bir çok kategoride neden olur sorularınıza yanıt için makaleler yazıyor. Burada neden olur sorusuna cevap bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu