Ani Uyku Bastırması Neden Olur?
Ani Uyku Bastırması Neden Olur?, Ani Uyku Gelmesi ve Halsizlik Neden Olur?, Narkolepsi Nedir?
Bu yazımızda büyük küçük herkesin merak ettiği Ani Uyku Bastırması Neden Olur?, Ani Uyku Gelmesi ve Halsizlik Neden Olur?, Narkolepsi Nedir? Uyku Bastırma Sebepleri?, Katapleksi belirtileri ?, gibi soruların cevaplarına yer verdik.
Ani uyku bastırması neden olur? soruları oldukça fazla merak ediliyor küçük büyük bir çok insanın karşılaştığı sorunların başında geliyor peki uyku bastırma sebepleri nedir?
gelişim sürecini tamamlamış bir insan vücudu saatte 6 ila 8 saat arası uykuya ihtiyaç duyar eğer farklı sebepler sonucunda uyku süresinin bozulması yada uyunmaması gün içerisinde vücudunuzun size uykuyu hatırlatmasına neden olabilir bunlar kimi zaman rahatsızlık kimi zamanda sadece gece uykusunu tam almamaktan kaynaklanıyor.
Ani Uyku Bastırması Neden Olur?
Yetişkin bir insanın güzel bir uyku çekmesi sabah bir o kadar rahat etmesine neden olacaktır. Farklı sebepler uyku düzeninizi bozacak ve sabah uyku işinizde yada günlük yaşamınızda sürekli uyku gelmesi ve halsizlik yaşayacaksınız bunların başlıca sebepleri bulunuyor elbette aşağıda maddeler halinde belirttik.
Uyku Alışkanlığının Değişmesi: Her insanın genel olarak bir uyku düzeni bulunuyor nadiren değişiklik göstermesi ile birlikte uyku alışkanlığınızın bozulması uykunuzu iyi almamanıza ve gün içerisinde aniden uyu bastırmasına neden olabiliyor.
Gece Çalışılması: Genel olarak insanların %70 oranı gündüz çalışmakta gece çalışması bir çok insanın alışır bir durum haline gelmiş gece çalışarak geçiren kişiler gündüz uykusu ile uyku ihtiyacını gidermeye çalışmakta ancak vücudunuz açısından gündüz uykusu gece uykusunun yerini tutmakta oldukça zorlanıyor bu sebepten ötürü uyku bastırma sebepleri arasında yer almaktadır.
Gürültülü Ortamda Uyumak: Gürültülü ortamlarda uykuya dalmak oldukça zor olacaktır bu yüzden uyumanız gereken zamanda uyanık olarak geçiriyor olmak vücudunuzun huysuz olması ve gündüzde size bunu hatırlatacağı anlamına geliyor.
Işık Kaynağı Bulunan Ortamda Uyumak: Telefon ışığı , televizyon ışığı ve diğer güçlü ışıkların bulunduğu alanlarda uykuya dalmak oldukça zor olacaktır uzun süreli telefona ve bilgisayar gibi cihazlara baktığınızda vücudunuz size uyarı olarak bir baş ağrısı belirtisi verecektir bu belirtiyi ciddiye alarak hemen uykuya daldığınızda baş ağrısından eser kalmayacak ve dinç bir şekilde uyanmış olacaksınız.
Uyku Apnesi (Obstrüktif): Üst solunum yolunda tıkanıklık oluşmasına verilen isim olan uyku apnesi uyurken horlama ve tıkanmalar ile sürekli olarak uykudan uyandırma gibi sorunlarla birlikte gelmekte bu hastalıkla uğraşan insanların sürekli gün içerisinde ani uyku bastırmasına maruz kaldığı görülmüştür.
Narkolepsi Nedir?
Narkolepsi hastalığı halk arasındaki ismi uyku hastalığı olarak belirtilmiş bu hastalıkla baş etmeye çalışan insanların sürekli olarak uykusuzluk çekmesi genel olarak görülen belirtileri arasında hastalığın 2 tipi bulunmaktadır bunlardan 1 tipi ise Katapleksi ile birlikte görülmesine 2. tipi sadece Narkolepsi belirtilerin görülmesine denilmektedir.
Normal bir insan NREM uykuya dalma sırası ile dalmakta ve 1 saat kadar bu aşamada kalmaktadır ardından REM uykusuna geçerek beyin dalgalarının ve işlemlerin hızlanmasına sebep olarak rüya görme gibi durumlar bu aşamada görülmektedir.
Narkolepsi hastalarında bu durum gündüz gece fark etmeksizin direk olarak REM uykusuna geçmektedir bunun yanında halüsinasyonlar ciddi şoklar yaşanabilmektedir.
Katapleksi Belirtileri?
Genel olarak uyku sırasında ani uyku atakları olarak görülmektedir. Diğer belirti olarak heyecan uyandıran bir durum karşısında mesela aniden duyulan sesler yada ani bir gülme durumunda kasların gevşemesi ile düşecek gibi hissedilmesi uyku sırasında genel olarak Narkolepsi ile birlikte görülmesi oldukça yaygın Narkolepsi ile birlikte görünmesinin belirtileri arasında belkide en önemlisi uyku felç’ i görülmektedir.